تفاوت و شباهت رک دیواری و‌ ایستاده

یکی از پرتکرارترین سوالات کاربران شبکه، مربوط به شباهت‌ها و تفاوت‌های رک دیواری و رک ایستاده است. رک، یکی از تجهیزات مورد نیاز برای راه‌اندازی، نگهداری و گسترش هر نوع شبکه است. با توجه به اینکه امروزه رک در انواع مدل‌ها تولید و به بازار عرضه می‌شود، انتخاب مدل مناسب با شبکه کمی سخت و پیچیده به نظر می‌رسد. در این مقاله مقایسه کاملی بین رک‌های دیواری و‌ ایستاده انجام دادیم تا با انتخاب دقیق و اصولی، نهایت استفاده را از این قطعه داشته باشید.

تفاوت رک دیواری و‌ ایستاده

رک دیواری

هنگام راه‌اندازی شبکه باید به نحوه چیدمان اجزا توجه داشته باشید. رک شبکه به‌عنوان یک محفظه فلزی، برای محافظت از تجهیزاتی مثل روتر، سوئیچ، فایروال، UPS و… کاربرد دارد. یکی از انواع رک شبکه، رک دیواری است که برای نگهداری تجهیزات اصلی شبکه به کار می‌رود. این رک که معمولا برای فضا‌های کوچک و شبکه‌های معمولی قابل استفاده است، روی دیوار نصب می‌شود. 

رک دیواری فضای کمی را اشغال می‌کند و دارای یک مدل ساده برای فضا‌های داخلی و یک مدل اوتدور (OUTDOOR) برای فضای بیرون است. معمولا این رک نسبت به خطرات محیطی مثل رطوبت، مواد شیمیایی، نور خورشید یا تغییرات دما مقاومت بالایی دارد. ضمن اینکه از نظر ایمنی در سطح بالایی قرار داشته و یک گزینه اقتصادی برای شبکه‌های ساده و غیر حرفه‌ای به حساب می‌آید.

رک دیواری در سایز‌ها و ابعاد مختلف با ارتفاع 4 تا 9 یا حتی 12 یونیت ساخته می‌شود. با توجه به اینکه احتمال سقوط رک‌های دیواری وجود دارد، وزن این محفظه‌ها با تجهیزات داخلی نباید بیشتر از 60 کیلوگرم شود. به‌علاوه برای ساخت بدنه این قطعه از فلز‌های سبکی مثل استیل یا آلومینیوم استفاده می‌شود.

 

مزایا معایب
نصب سریع و آسان محدودیت در امکان ارتقا و افزودن تجهیزات جدید
اشغال فضای کم نسبت به مدل ایستاده امنیت کم‌تر نسبت به رک‌های ایستاده
هزینه اولیه کم امکان نصب تجهیزات کم‌تر نسبت به مدل ایستاده

 

رک‌ ایستاده

رک ایستاده برخلاف رک دیواری که روی دیوار نصب می‌شود، به‌صورت‌ ایستاده و عمودی روی زمین قرار می‌گیرد. این رک‌ با اندازه بزرگ، فضای نسبتا زیادی در اتاق سرور را اشغال می‌کند. همچنین کاربرد گسترده‌ای برای خنک‌سازی و افزایش عمر مفید تجهیزات دارد. 

اندازه بزرگ و جا دادن فن‌های بیش‌تر از مزایای استفاده از رک ایستاده است. این محفظه با سوار شدن روی چند چرخ یا پایه، در اندازه‌های 12, 14, 18, 22, 24, 30, 36, 42, 44 و 47 یونیت تولید می‌شود. عمق آن هم بین 60, 80 تا 100 سانتی‌متر است. 

رک ایستاده در محیط‌هایی که حجم تجهیزات اکتیو زیاد است، کاربرد گسترده‌ای دارد؛ زیرا حجم بالایی از تجهیزات را به‌صورت منظم نگهداری می‌کند. از طرفی باعث حفظ امنیت تجهیزات شبکه در برابر فشار، ضربه، خطا‌های انسانی و… می‌شود.

 

مزایا معایب
مناسب برای دیتاسنترها با فضای بزرگ‌تر و نیاز به تجهیزات بیش‌تر هزینه اولیه گران‌تر
امنیت بالاتر به‌دلیل امکان قفل شدن اشغال فضای بیش‌تر نسبت به مدل‌های دیواری
امکان ارتقا و افزودن تجهیزات جدید به‌راحتی

 

شباهت‌های رک ایستاده و دیواری

قبل از بررسی تفاوت‌های رک دیواری و رک ایستاده بهتر است با شباهت‌های آن‌ها از نظر کاربرد، برند سازنده و… آشنا شویم:

  • شباهت در کاربرد: رک ایستاده و دیواری هر دو با هدف حفاظت، نگهداری و نظم تجهیزات شبکه استفاده می‌شوند. برای مثال رک دی وی آر مخصوص نگهداری تجهیزات دوربین مداربسته است که هم به صورت دیواری و هم به صورت ایستاده تولید می‌شود.
  • شباهت در برند‌های سازنده: تمام برند‌های معروف و معتبری که در زمینه تولید رک فعالیت دارند، هر دو مدل دیواری و‌ ایستاده را تولید می‌کنند.

شباهت رک دیواری و‌ ایستاده

 

تفاوت‌های رک دیواری و ایستاده

رک به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین تجهیزات پسیو شبکه و لوازم جانبی شبکه ، ضمن سازماندهی بخش‌های مختلف شبکه از اتصالات مربوطه هم محافظت می‌کند. البته بین رک دیواری و رک ایستاده تفاوت‌های زیادی از نظر ابعاد، ساختار و ویژگی‌ها، کارایی و… دیده می‌شود. به‌طور کلی تفاوت‌های مهم رک‌های‌ ایستاده و دیواری عبارتند از:

تفاوت در ساختار

ساختار رک‌های‌ ایستاده با رک‌های دیواری متفاوت است. برای مثال یکی از متعلقات رک که فقط در مدل‌ ایستاده دیده می‌شود، چرخ رک است که به‌عنوان یک پایه زیر دستگاه قرار می‌گیرد. وجود چرخ باعث می‌شود جابه‌جایی رک برای کاربران شبکه آسان باشد؛ به‌گونه‌ای که بدون آسیب به تجهیزات، تغییراتی در اتاق سرور و محل نصب رک ایجاد شود.

تفاوت در ابعاد

یکی دیگر از مهم‌ترین تفاوت‌های رک ایستاده و رک دیواری به ابعاد آن‌ها مربوط می‌شود. با توجه به اینکه هر یونیت برابر با 4.45 سانتی‌متر است، رک شبکه 12 یونیت، 54 سانتی‌متر ارتفاع دارد. معمولا ابعاد رک مدل دیواری بین 6 تا 12 یونیت و ابعاد رک‌ مدل ایستاده بین 12 تا 47 یونیت است.

تفاوت در کارایی

رک دیواری با ابعاد کوچک‌تر ساخته می‌شود و تنها در شبکه‌هایی با تجهیزات محدود کاربرد دارد. برای مثال می‌تواند انتخاب مناسبی برای منازل مسکونی باشد؛ زیرا فضای کمتری اشغال می‌کند. 

در مقابل رک‌ ایستاده به فضای بیشتری احتیاج داشته و معمولا در اتاق سرور تعبیه می‌شود. همچنین کاربرد گسترده‌ای در دیتاسنتر‌ها دارد و می‌تواند انواع تجهیزات سنگین را درون خود جا بدهد.

تفاوت در ویژگی‌ها و تهویه

رک دیواری در برابر گرد‌وغبار، مقاوم و مجهز به قفل در پانل‌های جلویی و جانبی است. این مدل رک علاوه‌بر صرفه‌جویی در فضا، ساختار آسانی برای سیم‌کشی دارد. ابعاد متنوع، قابلیت افزایش فن و شبکه تهویه برخی از ویژگی‌های بارز رک‌های دیواری هستند. 

در مقابل رک‌‌های ایستاده مجهز به چرخ بوده و جابه‌جایی آسانی دارند. این رک‌ها علاوه‌بر داشتن پایه‌های تراز‌کننده، به‌صورت ضد زلزله ساخته شدند و مجهز به قابلیت اضافه کردن فن هستند. 

تفاوت در میزان دسترسی

رک ایستاده روی زمین یا روی سطح آزاد قرار می‌گیرد و از هر طرف قابل دسترسی است. در مقابل رک دیواری به دیوار یا سازه‌های دیگر نصب می‌شود و دسترسی به آن از سه طرف امکان‌پذیر است‌.

تفاوت در محل نصب

اگر برای کسب‌وکارهای کوچک، تجهیزات Edge و شبکه‌های خانگی به‌دنبال بهترین مدل رک‌ها هستید، باید مدل دیواری را بخرید. مدل دیواری با نصب روی دیوار نسبت به مدل ایستاده که روی زمین قرار می‌گیرد، به فضای کم‌تری نیاز دارد.

تفاوت در تعمیر و نگهداری

رک ایستاده با محدودیت‌های کمتری مواجه است؛ زیرا در رک دیواری امکان دسترسی به بخش پشتی وجود ندارد. در صورت استفاده از رک‌های دیواری برای دسترسی به تجهیزات شبکه و تعمیر آن‌ها باید محفظه را جابه‌جا کنید.

تفاوت در قیمت

رک ایستاده به‌دلیل داشتن تجهیزات اضافی مثل چرخ و همچنین به دلیل اندازه بزرگ‌تر، کارایی بیشتر، وزن بالاتر و جا دادن تجهیزات زیاد و سنگین در مقایسه با رک دیواری گران‌تر است. ضمن اینکه امکان دسترسی به تجهیزات شبکه را برای کاربران آسان‌تر می‌کند.

تفاوت در مقاومت

رک ایستاده در برابر گرد‌وغبار و رسوب‌پذیری مقاومت بالایی دارد؛ اما رک دیواری ممکن است به‌دلیل فضای کمتر دچار رسوب شود.

دیدگاهتان را بنویسید

تفاوت و شباهت رک دیواری و‌ ایستاده
فهرست مطالب
خانه
فروشگاه
وبلاگ