کابل قدرت چیست؟

اساساً کابل‌های برق در انواع مختلفی طراحی و تولید می‌شوند که یکی از آن‎ها کابل قدرت است. اصولاً این نوع کابل‌ها را برای ولتاژهای بسیار بالا مورد استفاده قرار می‌دهند و به کابل‌های فشار قوی معروف هستند که معمولاً در کنتورهای برق منازل، تابلوهای توزیع، نیروگاه‌ها، روشنایی‌های مخصوص خیابان‌ها و … یه‌وفور مورد استفاده قرار می‌گیرند. کاربرد و کارایی این نوع کابل‌ها بسیار زیاد است و نقش مهم و بسیار پررنگی هم دارند، به‌همین دلیل گزینه‌های بسیار پرفروشی هستند. این نوع کابل‌ها با متریال‌های مختلفی همچون آلومینیوم و مس تولید می‌شوند که به‌راحتی ولتاژهای بسیار بالایی در حدود ۳۶۰۰۰ وات را تحمل می‌کنند. اساساً عایق استفاده شده در این کابل‌ها از XLPE و PVC است که معمولاً نوع XLPE نسبت به مدل PVC از مقاومت حرارتی بسیار بالایی برخوردار است.

کاربرد و موارد استفاده از کابل قدرت

این نوع کابل‌ها معمولاً مصارف بسیار مختلفی دارند؛ برای مثال در شبکه‌های انرژی با تغییرات بار ناگهانی در تأسیسات مختلف مورد استفاده قرار می‎گیرند. کابل‌های قدرت معمولاً در تأسیسات قابل نصب در سینی، در اتصالات متحرک، تأسیسات صنعتی و… کاربرد دارند. اساساً این کابل‌ها در محیط‌های صنعتی کاربرد دارند. در بسیاری از موارد برای مقاومت هرچه بیشتر آن‌ها از نوار میکا استفاده می‌شود. توجه کنید که این کابل‌ها در برابر حرارت‌های بسیار بالا و آتش و… گزینه‌های بسیار مقاومی هستند و معمولاً در مکان‌هایی که دمای ۸۵۰ درجه سانتی‌گراد است، به‌وفور مورد استفاده قرار می‌گیرند. در حقیقت این نوع کابل‌ها را در لوله‌های قدرت استفاده می‎کنند. درواقع در زیر خاک در صورت‌ عدم امکان خطرات مکانیکی در زیر خاک استفاده می‌شوند.

کاربرد کابل قدرت
انواع کابل قدرت

انواع کابل قدرت (از نظر رشته)

کابل‌های قدرت از نظر تعداد رشته به گروه‌های مختلفی تقسیم‌ بندی می‎شوند که ممکن است نوع هادی آن‌ها متفاوت باشد؛ یعنی از دو فلز آلومینیوم و مس ساخته شده باشد.

کابل قدرت تک رشته: همانگونه که از نام این کابل مشخص است، تعداد رشته‌های هادی آن یک عدد است و ممکن است که با متریال مس و یا آلومینیوم باشد.

کابل‎های قدرت دو رشته: تعداد رشته‌های هادی این کابل دوعدد است و معمولاً هادی آن از مس یا آلومینیوم خواهد بود.

کابل‌های قدرت سه رشته: تعداد هادی‎های استفاده شده در این کابل سه عدد است و از جنس فلز مس و یا آلومینیوم خواهد بود که از عایق PVC هم برخوردار است.

کابل‎های چهار رشته قدرت: تعداد رشته‌های استفاده شد در این کابل چهار عدد است و هادی آن می‎تواند مسی یا آلومینیومی باشد.

کابل قدرت پنج رشته: این کابل به‌صورت پنج رشته است که هادی آن با دو متریال مس و یا آلومینیوم خواهد بود.

اجزای تشکیل دهنده کابل قدرت

کابل‎ قدرت از اجزای مختلفی تشکیل می‌شوند که در ادامه آن‌ها را شرح می‌‎دهیم:

💠 اسکرین هادی: اصولاً اسکرین هادی یک نوار نیمه رسانا است که به‌منظور حفظ یک میدان الکتریکی و حتی یکنواخت در کابل مورد استفاده قرار می‎گیرد.
💠 عایق: عایقی که برای این کابل‌ها استفاده می‌شود یا PVC است و یا عایق XLPE است. اساساً متداول‎ترین نوع عایق که برای این کابل‌ها و کابل‌های فشار متوسط استفاده می‌شود، از جنس پی وی سی است.
💠 اسکرین عایق: در کابل‎های ولتاژ متوسط و ولتاژ بالا از اسکرین عایق استفاده می‌‎شود. این کابل شامل نوار نیمه هادی است و توسط این نوار نیمه هادی برقرار می‌شود.
💠 فیلر یا پرکننده: درجهت یکنواخت کردن کابل از این لایه استفاده می‌شود و اصولاً در فضای خالی بین رشته‌ها می‌‎توان این لایه را قرار داد.
💠 نوار نیمه هادی: درواقع این لایه تولید شده از کابل نواری است که در ساختار کابل‎های فشار متوسط و فشار قوی قرار دارد. متریال ساخته شده این نوار از الیاف و یا کاغذ موج‌دار است.
💠 شیت هادی: این قسمت اغلب به‌صورت نوار مسی و یا آلیاژی سرب تولید می‎‌شود. درواقع شیت هادی در برابر امواج الکترومغناطیسی گزینه‌های کاملاً مقاومی هستند.
💠 لایه زیرین: این لایه تهیه شده از مواد ترموپلاست است که به‌منظور باندل‌کردن لایه قبلی استفاده می‌شود.
💠 آرمو: آرمور محافظت کننده بخش‎های زیرین است که به‌صورت سیمی، تخت، نواری وجود دارد.
💠 شیت غلاف: از ترکیب CSP و PVC شیت غلاف تشکیل می‌شود و به‌عنوان لایه آخر است.

جنس کابل قدرت

معمولاً مدل‎های مختلف کابل قدرت از متریال‌های مختلفی ساخته می‌شوند؛ بنابراین ساختار متفاوتی از این کابل‌ها مشاهده می‌شود.

☑️ هادی ممکن است آلومینیوم یا مس باشد.
☑️  عایق از XLPE
☑️  شیلد از جنس مس است.
☑️  آرمور از جنس PVC
☑️ غلاف نهایی هم از جنس PVC است.

جنس کابل قدرت

برندهای عرضه کننده کابل قدرت

لازم به ذکر است شرکت‎های زیادی در زمینه تولید انواع کابل‌های قدرت فعالیت دارند و توانسته‌اند دراین زمینه موفقیت‌های زیادی را کسب کنند. باتوجه به رقابت زیادی که بین این برندها دیده می‌شوند سعی می‌‎کنند که محصولات خود را با قیمت مناسب و کیفیت بسیار عالی به‌فروش برسانند، از جمله این شرکت‌ها می‌توان به سیم و کابل سیمیا، کابل‌سازی ابهر، خراسان افشار نژاد، سیم و کابل همدان، سیم و کابل البرز، سیم و کابل مغان، سیم و کابل اختر، سیم و کابل سیمکو و… اشاره کرد. شرکت سیم و کابل سیمیا در سال ۱۳۶۰ تآسیس شده است و درطی این سال‌ها به تجربه و پیشرفت بسیار بالایی دست بیابد. شرکت سیمیا از تجهیزات و ماشین آلات پیشرفته‌ای در زمینه تولید کابل‌های قدرت استفاده می‌کند. می‌توانید که با اطمینان خاطر این محصول را خریداری کنید و از کیفیت و قیمت مناسب آن‌ها لذت ببرید.

سخن نهایی

ممنون از این که در مقاله کابل قدرت با کوشا الکتریک همراه بودید. در صورت داشتن هرگونه سوال، پرسش خود را کامنت کنید؛ کارشناسان ما در اسرع وقت پاسخگو شما خواهند بود.

نوشته شده در تاریخ ۰۵ آبان ۱۴۰۰

دیدگاهتان را بنویسید